Visby

Visby är den största staden på ön Gotland utanför sydöstra Sverige och här bor lite över 20 000 bofasta under hela året. Visby är framförallt känt för att vara en av de bäst bevarade medeltidsstäderna i hela landet. Är du intresserad av denna tidsperiod är detta definitivt ett resmål för dig. För att ta dig till Visby kan du antingen åka färja från Oskarshamn, Västervik eller Nynäshamn eller så kan du ta ett flyg från Bromma eller Arlanda i Stockholm. Denna charmiga stad är otroligt krogtät med flera ställen som har öppet året om. På sommaren fördubblas antalet uteställen i samband med alla turister som besöker staden. Det finns dessutom ett nöjesställe där du kan bowla och spela biljard.

Det som kännetecknar staden Visby är att det finns en ringmur som omringar hela stadskärnan. Muren har varit med på världsarvslistan sedan år 1995. Ett tips är att promenera runt i staden för att se så mycket som möjligt. Då får du även en blick på domkyrkan, Almedalen och den botaniska trädgården. Passa även på att titta in i alla mysiga butiker som ligger i centrum. Du som vill festa kan ta del av alla fashionabla nattklubbar som du också hittar i stadens centrum. Under sommaren finns det även fina badmöjligheter i närheten av centrum. Läs vidare för att höra om fler sevärdheter som du verkligen inte får missa när du gör ett besök i staden.

Ringmuren och Sveriges största glassbar.

Ringmuren i sin helhet är cirka 3,5 km lång. Det är alltså inga problem att promenera hela sträckan. Missa inte att promenera in på mysiga Fiskargränd där det är otroligt vackert. Rosor klättrar på väggarna och du kan ta otroligt fina bilder. Ta även en sväng förbi området Norderklint och kolla på de dyra men vackra husen. Detta område har gått från att vara Visbys fattigaste kvarter till att vara ett av de rikaste. Visby är även hem till Sveriges största glassbar som går vid namnet Glassmagasinet. Här hittar du inte mindre än 160 olika smaker av gräddglass. Var beredd på att få stå i kö ett tag då både bofasta och turister flockas till stället.

Bästa restaurangen

Om du vill äta riktigt gott medan du befinner dig i Visby ska du bege till restaurangen Kallis, eller Kallbadhuset som det egentligen heter. Detta är en modern restaurang med medelhavsmat. Även här får du vara beredd på att det är mycket folk om du reser under högsäsong. På dagen är det ett trevligt lunchställe och på natten förvandlas det till en av stadens hetaste nattklubbar. Det finns endast en uteservering här med en absolut magisk utsikt över strand och hav. Restaurangen har även en liten strand där du kan hyra solstolar och parasoll. Du kan alltså passa på att kombinera strandhäng med en riktigt fin middag. Varför inte göra det till en heldag och avsluta på nattklubben?

Hyra cykel eller koppla av i parkerna

Ett av de bästa sätten att upptäcka en stad på är genom att hyra cykel. Som tur är finns det flera cykeluthyrningar runt om i Visby. Staden är dessutom platt, vilket gör det till den perfekta cykelstaden. Ett tips är att cykla på den vackra strandpromenaden. Om du känner för det kan du även bege dig på en tur lite utanför staden där du hittar otroligt vackra sandstränder. Känner du för att hänga i en park kan vi rekommendera Almedalen. Denna park är förmodligen mest känd för att vara platsen för Almedalsveckan där politiker samlas en gång per år. När detta event inte går av stapeln är det istället en lugn oas där du kan njuta av grönska och natur.

Strandhäng och fest

Som vi nämnde tidigare finns det flera badmöjligheter i och i närheten av Visby. Det finns både en strand mitt i staden och inom en radie av två mil. Visby är även känt för sitt pulserande nattliv. Det finns en orsak till varför Stockholmsveckan går av stapeln här en gång per år. Du väljer själv om du vill dansa loss hela kvällen eller bara ta en drink på en avslappnad bar. Detta är en stad som erbjuder någonting för alla. De flesta krogarna driver en restaurang på dagarna och sadlar sedan om till ett uteställe sent på kvällen. Du har alltså flera möjligheter att hänga på ett och samma ställe under hela dagen om du önskar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *