Topp tio turistmålen i Sverige

Sverige är ett avlångt land och på den areal som landet utgör finns det en hel del olika platser som turister gillar att besöka, år efter år. Vi kommer här att lista tio av de viktigaste turistattraktionerna som finns i Sverige och ge tips på saker som du bör besöka om du vill upptäcka vårt avlånga land på ett nytt sätt. Vårt första tips är Kungsleden. Det är en vandringsled i Lappland som sträcker sig hela 425 kilometer längs undersköna vyer. Denna vandringsled, och såklart även andra av Sveriges viktigaste turistmål, kan du läsa om på den här sidan som handlar om turism i Sverige. Vi är din guide till turism i Sverige och du kan ha nytta av oss även om du är svensk, eftersom Sverige är ett populärt turistmål även för svenskar själva. Välkommen till oss!

Vi ska kort nämna lite om var och ett av de tio viktigaste turistmålen i Sverige. Näst efter Kungsleden vill vi nämna den underbara aktiviteten att cykla på Gotland. Gotland består av ett fantastiskt landskap som dessutom är platt och därför gör det lämpligt att cykla på. Det är dessutom ett billigt resmål med raukar, vackra ängar och skogar. Nästa turistmål är en riktig klassiker. Det rör sig om regalskeppet Vasa. Detta  skepp från år 1628 som bärgades finns på Vasamuseet i Stockholm, närmare bestämt på vackra Djurgården. Skeppet är imponerande 69 meter långt och är mycket välbevarat, vilket gör att det är fascinerande att bevittna. Även om jungfrufärden blev ett fiasko är det en mäktig syn, eftersom skeppet fortfarande har kvar sin forna prakt och glans. Detta är ett av de mest populära turistmålen i Stockholm, både för svenskar och andra.

Bohuslän och Sarek

Från Stockholm tar vi oss till västkusten och Bohuslän – här är solnedgången vackrare än på någon annan plats i Sverige och här smakar räkorna just som de ska. De är färska och fångade i närområdet och du kan avnjuta dem med något att dricka och ta del av det härliga västkustklimatet. Du kan ta dig ut till en ö eller kanske besöka Göteborg och avnjuta det som Håkan Hellström sjunger om i sina lokalromantiska låtar. Nästa tips på svenska turistmål tar oss långt från både västkusten och räkorna, då det är Sarek vi ska till. Här rör det sig om en vandringsresa som passar dig som inte har något emot att röra på dig och som gillar natur när den är vild på riktigt. Här kan du hitta några av de vackraste platserna i hela avlånga Sverige.

Hällristningar i Tanumshede och båt i Göta Kanal

Nu kommer vi ta oss långt bort, inte bara geografiskt, utan också tidsmässigt. Det finns nämligen fantastiska hällristningar att bevittna i Tanum. Dessa klassas som världsarv och du kan hitta avbildningar av både människor, krig och skepp här. Du tar E6 till Tanumshede och hittar sedan fram till platsen med hjälp av skyltar. Det är en rörande upplevelse och något som alla borde ta del av någon gång i livet. Nästa resmål tar oss tillbaka till mitten av Sverige. Det rör sig om att åka båt på Göta Kanal – också det en riktig klassiker, inte minst på grund av att aktiviteten har tematiserats i filmen med samma namn. Resan består av 19 mil från Östersjön till Vänern, med massor av sevärdheter längs vägen. Åker du med din egen båt bör du planera in ungefär en veckas restid, för det är så lång tid som det tar att åka hela sträckan.

Norrsken och Ölandscamping

I Jokkmokk kan du avnjuta ett av de mest fascinerande naturfenomenen som vi har i det här landet. Norrskenet är fascinerande för de flesta och få ser det utan att bli berörda på något sätt. Det är vackert under kolsvarta nätter med snö som reflekterar ljuset och därför ett populärt resmål för turister att ta del av. Vårt sista tips lämpar sig bättre på sommaren, då det rör sig om att campa. Och inte var som helst, utan på en av våra populäraste semesteröar – Öland. Här finns det långa och vackra stränder som kan användas för bad såväl som grillning under en varm sommarkväll. Det finns också vackra ängar och det fantastiska Stora alvaret, som är berömt för Öland. Åk hit med husvagn eller tält och stanna över natten på antingen en camping eller någonstans i naturen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *