Stockholms stadshus

Stockholms stadshus är en av Sveriges främsta turistattraktioner och mest berömda byggnader. Med sin unika utformning med riksvapnet Tre Kronor i toppen och med sitt läge precis vid vattnet på Kungsholmen utgör Stadshuset en av Stockholms mest ikoniska siluetter. Den unika arkitekturen, den stora konstsamlingen och de historiska händelserna som utspelats där gör Stadshuset till en viktig symbol för Sverige. Stadshuset byggdes i början av 1900-talet med syfte att bli ett kommunalhus för fester och sammanträden och än idag används det för samma ändamål. Uppdraget gavs till arkitekten Ragnar Östberg och bygget färdigställdes år 1923. Stadshuset är en av Sveriges mest kända nationalromantiska byggnader med en unik arkitektur som är en blandning av olika stilar.

Stadshuset är idag en arbetsplats och inget museum. Bakom den ståtliga fasaden ryms konst, festlokaler, kontor och sammanträdesrum för tjänstemän och politiker. Inne i Stadshuset ryms många berömda salar, bland annat den Blå hallen och Prinsens galleri. I den Blå hallen, som för övrigt inte är blå, hålls den världsberömda Nobelbanketten den 10:e december varje år. Många konstnärer har bidragit till den fantastiska utsmyckningen av Stadshuset och här finner man bland annat konst av Aron och Gustaf Sandberg, prins Eugén och Carl Malmsten. Stadshuset är en av Stockholms främsta turistattraktioner och hundratusentals personer besöker byggnaden varje år. Om man vill besöka någon av de berömda salarna så är det enbart möjligt med guidad visning.

Historia

Omkring sekelskiftet 1900 påbörjades diskussionerna om att bygga Stockholms stadshus. Önskan var att skapa en byggnad för stadens förvaltning som bland annat kunde användas som festlokal. År 1908 beslutades det att bygget av ett kommunalhus med festvåning skulle bli av. Efter utvärdering av olika platser beslutade den så kallade rådhusbyggnadskommittén att Stadshuset skulle byggas på den gamla Eldkvarnstomten på Kungsholmen i centrala Stockholm. För att utse en arkitekt anordnades en tävling. Arkitekttävlingen var uppdelad i två steg och slutligen fick arkitekten Ragnar Östberg uppdraget. 1923 senare stod Stadshuset klart och invigdes på midsommarafton samma år. Stockholms stadshus kom att bli en mycket viktig lokal och symbol för Sverige. Utöver den årligen den världsberömda Nobelfesten har även stadshuset använts för begravningsceremonin av Olof Palme och Anna Lind.

Arkitektur

Stadshuset är en av Sveriges mest kända nationalromantiska byggnader med influenser från nordisk gotik, jugendstil, bysantinsk och islamisk konst. Dessa olika stilar blandades och arkitekten Ragnar Östberg skapades en unik stil. Byggnaden utgörs av åtta miljoner tegelstenar som har en särskild betydelse för arkitekturen. Det mörkröda och lätt blåskimrande teglet var mycket viktigt för Östberg som tillsammans med sina medarbetare spenderade mycket tid att studera olika byggnader och sorters tegel. Teglets färg och form (något större än normalt) är idag karaktäristiskt för stadshuset. Det 106 meter höga huvudtornet är en mycket viktig symbol i byggnadens arkitektur. Toppen av tornet pryds av det svenska riksvapnet Tre kronor. Riksvapnet visade att stadshuset var en symbol för hela riket, inte bara Stockholm.

Stadshuset idag

Stadshuset är än idag en arbetsplats och festlokal där bland annat den världsberömda Nobelbanketten hålls varje år den 10:e december. Stadshuset är, till mångas förvåning, inget museum. Inuti denna ståtliga byggnad ryms festlokaler, kontor och sammanträdesrum för tjänstemän och politiker. Här finns många berömda salar, bland annat Blå hallen, Gyllene salen, Ovalen och Prinsens galleri. Varje lördag utförs borgerliga vigslar i Ovalen. I Rådssalen sammanträder Stockholms kommunfullmäktige var tredje vecka. I den Gyllene salen dansar Nobelbankettens gäster efter middagen i Blå hallen. Tre Kronor och Prinsens Galleri är tillgängligt enbart för Stockholms stads egen representation, men Gyllene salen såväl som Blå hallen kan hyras för privata fester, prisutdelningar och konserter. Flera av Stockholms högskolor och universitet håller sina diplomutdelningsceremonier och doktorspromoveringar här.

Besök Stadshuset

Stadshuset är en av Stockholms främsta turistattraktioner och hundratusentals personer besöker byggnaden varje år. Om man vill besöka någon av de berömda salarna så är det enbart möjligt med guide, däremot är Borgargården och Stadshusparken allmänna områden som är tillgängliga för alla. Vill man gå på en guidad visning kan man antingen gå på en av de allmänna visningar som erbjuds på svenska och engelska eller boka en privat visning (om man är fler än 10 personer). På sommarhalvåret erbjuds även visningar på andra språk än svenska och engelska. Visningen kostar 80 kronor per vuxen under lågsäsong (november–mars) och 110 kronor under högsäsong (april-oktober). Efter klockan 11 på lördagar från kl 11 visas ej Ovalen eller Prinsens Galleri på grund av vigslar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *