Ishotellet i Jukkasjärvi

Ett av våra häftigaste och mest spektakulära turistmål i Sverige är ishotellet i Jukkasjärvi i Kiruna kommun. Om du är ute efter en unik och annorlunda upplevelse på din semester eller i allmänhet ska du definitivt göra ett besök på detta speciella hotell i den norra delen av vårt avlånga land. Sverige var faktiskt först med idén om att bygga ett sådant hotell och nu finns det flera liknande hotell runt om i världen, till exempel i Finland, Kanada och i Alperna. Än så länge är dock ishotellet i Jukkasjärvi det största i världen och lockar varje år mängder med turister under vinterhalvåret. Det är en speciell upplevelse att sova i denna konstnärliga och kalla konstruktion.

År 1990 grundades “Icehotel AB” av Yngve Bergkvist. Det hela kom sig ur en utställning av iskonst som skapades av ett gäng japanska iskonstnärer som besökte Jukkasjärvi år 1989. Efter detta projekt blev företaget enormt inspirerande och bestämde sig för att bjuda in konstnären Jannot Derid för att starta ett nytt projekt och utföra en utställning av hans konst i en stor specialkonstruerad igloo gjord av is, vilken fick namnet “Arctic Hall”. Denna konsthall byggdes mitt ute på Torne älv och var helt unik i sitt slag. En natt fanns det ont om rum att få tag på i Jukkasjärvi och därför bestämde sig några av besökarna att fråga om tillstånd att övernatta i konsthallen, vilket de fick. De spenderade natten i sovsäckar på renfällar.

Konstruktionen

Ur detta föddes idén till ishotellet och snart började dessa byggnader konstrueras för att hyra ut rum till utländska turister och svenska besökare. Idag har hotellet en kvadratmeter på cirka 5 500 och är alltså världens största ishotell. Det här unika hotellet är byggt av en blandning av snö och is, så kallad “snis”, från Torne älv och just denna blandning gör att konstruktionerna håller mycket bättre. Varje år förändras designen och konstruktionen på hotellet, vilket är en del av dess charm. Hotellets bas består av metallformar och is som har besprutats med snö med hjälp av snökanoner. Själva processen att bygga upp hotellet tar några månader och första helgen i december brukar den första sektionen stå klar för besökare att beträda.

Grunden

Materialet, det vill säga isen och snön, tas varje år från Torne älv i mars månad och förvaras sedan i en produktionshall som ligger i nära anslutning till hotellets plats. I denna hall finns det plats för cirka 30 000 ton snö och 10 000 ton is. Det mesta av isen används för att skapa grunden till konstruktionen av hotellet och cirka 1 000 ton används när resten av hotellet utformas. Snön sprutas som sagt ut med hjälp av snökanoner och när all snö har sprutats ut ska allt stå och frysa under ett par dagar innan man till slut drar bort metallformarna och kvar står hotellet helt gjort av is och snö. Till våren smälter hotellet bort.

Iskyrkan

Ishotellet i Jukkasjärvi har inte bara ett hotell att visa upp utan dessutom en helt unik iskyrka som byggs upp i samband med resten av hotellet. Iskyrkan drivs av Svenska kyrkan och Jukkasjärvis församling och har funnits varje år under 14 års tid. Kyrkan är en populär plats för par som ska vigas och som önskar en lite speciell vigsel i kylans tecken. Varje år vigs eller välsignas över 140 par i iskyrkan och det döps här även ett 20-tal barn varje år, de flesta med någon form av lokal anknytning till Jukkasjärvi eller dess närliggande orter. Det finns ingen orgel eller instrument i kyrkan utan det som framförs är a cappella-sång. Kyrkan har en egen kyrkoherde som heter Jan-Erik Kuoksu.

Blandade fakta

Vi svenskar är vana vid att kalla detta hotell för just “Ishotellet” men sanningen är den att det officiella namnet på hotellet är “Icehotel AB” och har så varit under 20 års tid. Det finns idag många aktiviteter kring ishotellet och det finns även en isbar här, vilken var den första isbaren i världen. Idag har konceptet tagits vidare till andra delar av världen och det finns även en isbar i Stockholm i samarbete med Icehotel sedan många år tillbaka. Du kan även bevittna det mytomspunna norrskenet när du besöker hotellet, vilket är en mycket häftig upplevelse. Det finns även många andra aktiviteter att ta del av i området, såsom forsränning i Torne älv, isskulpteringskurs och ett besök vid en slädhundskennel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *