Fina öar i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är en av Sveriges största skärgård. Den ligger i Östra Mellansverige. Det finns ingen avgränsning som är formell men sträckan på skärgården sägs gå från Arholma som ligger i den norra delen av länet. Sträckan är runt 15 mil och från fastlandet från Stockholm är det cirka 8 mil. Mellan Öja-Landsort och Björkö-Arholma så finns det inte mindre än 24 000 stycken öar, skär och holmar. Detta täcker ungefär 1 700 kvadratmeter varav detta är cirka 530 kilometer land. Omkring 10 000 bor det här på heltid och runtomkring på öarna så finns det cirka 50 000 fritidshus. De bofasta bor mestadels på de stora öarna som finns närmast kusten där det finns fasta broar eller färjeförbindelser.

De stora öarna som Ingarö, Blidö, Vaxholm, Väddö, Yxlan, Värmdö och Ljusterö har de en vägfärja som tar de boende till sina hus, men det finns även flera andra stora öar som går längre ut från kusten där det trafikeras med ett passerar fartyg där de har fastställda turlistor. Några av dessa öar är Runmarö, Utö, Ingmarsö, Nämdö, Möja och Ornö. Den största delen av marken är privatägd av de boende. Det är bara cirka 15 procent som ägs eller förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. Det finns flera företag som äger en del av marken och som bedriver olika verksamheter som har med turistnäringen att göra och det finns vissa ställen där fiskevattnet ägs av fastighetsägarna och då har de rätten att bedriva nätfiske där.

Sandhamn

Är du intresserad av att segling så är Sandhamn ett perfekt ställe att åka till. Sandhamn är en skärgårdsidyll som ligger en timme bort från storstadens stress. Här råder det lugn och harmoni. Oavsett om du är intresserad av att segla eller bara av att uppleva ett naturfint område så går resan till Sandhamn alltid hem för hela familjen. Vita stränder och karga klippor bjuder in dig till ett harmoniskt liv alla dagar på året. Här finns allt i stort sett. Hotell, fina restauranger, barer och flera butiker. Tycker du om att spela minigolf eller tennis så finns det nära till hands här. Spa och utomhuspool finns för den som vill slappna av från vardagen.

Möja

Möja är en stor ö som har cirka 280 invånare. Från strandvägen så tar det cirka en timmes resa hit med båt. Här strävas det med att bevara den gamla skärgårdskänslan med röda hus med vita knutar, stigar mellan husen och fina sjöbodar. Det är hit du reser om du vill paddla eller åka ut på andra båtutflykter. Denna ö är mycket rik på skön natur men man kan inte säga att det är ett strandparadis man har kommit till. Det är cykel eller promenader som gäller här. På ön så finns det ingen asfalt och det går inte att ta sig med bil ut till ön, men skulle du behöva hjälp med att transportera dig på ön så finns det taxi att kontakta.

Arholma

Arholma är en ö som är en av de mest kända i skärgården och är ingen stor ö men det finns ändå en del att utforska här. Ön ligger i Roslagen och hit kommer många semesterfirare som vill ta sig en svängom i dansen. Hit kommer musikälskare som vill ta en danskurs eller bara dansa på öns fina dansbana. Arholma bjuder på en fin natur där du kan ta fina promenader och njuta av allt det vackra som du har runtomkring dig. För alla boende och besökare till ön så finns det en del sevärdheter som väntar på att bli sedda. Du har till exempel Arholma Båk som är från 1768 och är det mest kända sjömärke.

Lidö

Mitt i Roslagen finner ni ett naturreservat som heter Lidö. Här förenas de bästa delarna av själva skärgården. Här finns en gästhamn som har 50 båtplatser till sitt förfogande. Ett värdshus från 1700-talet har prisad mat att erbjuda till alla matglada människor. Maten där är prisad och gör ingen besviken. Lidö ligger fyra timmar bort från City. Ön är rätt så stor men väldigt gles och här finns det en hel del orörda platser som väntar på att bli upptäckta. Tycker du om att åka kajak eller roddbåt så kommer du tycka om Lidö. Det finns flera övernattningsalternativ här. Vandrarhem, stugor eller på värdshuset kan du få dig en god natts sömn. Det finns boende för alla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *