Djurgården och Skansen

Djurgården är en stadsdel i Stockholm som har flera sevärdheter för turister, intressanta för både svenska och utländska. Detta är en stadsdel som har funnits i minst 1 000 år och det är en väldigt vacker del av Stockholm. Friluftsmuseet Skansen och många andra turistattraktioner ligger på Djurgården. Djurgården är en ö som tidigare hette Valdemarsö och den är en del av den kungliga nationalstadsparken. Ön har en väldigt vacker natur med många ekar som är riktigt gamla. Den sydvästra delen av ön är stadsbebyggd medan resten av Djurgården består av parkområden med bland annat museer, ambassader och kulturhistoriskt intressanta hus. Skansen och nöjesparken Gröna Lund tar upp en stor del av Djurgårdens yta.

Det finns som sagt många ekar på Djurgården. Dessa var från början byggnadsvirke åt marinen i Sverige. Det finns många ekar där som är över 400 år gamla och Djurgården har det största beståndet av gammelekar i hela norra Europa. Några av de kända ekarna är till exempel Kungseken och Bellmanseken men även Prins Eugens ek. Djurgården har en rik historia och har varit hem åt många kungligheter och bankdirektörer och liknande. Sitt namn har ön fått efter att kung Johan III anlade en djurpark med bland annat älgar och hjortar där under sin regeringstid. Djurgårdsstaden består av många gamla trähus från 1700-talet och bara att vandra runt där låter dig ta del av Stockholms rika historia.

Sevärdheter på Djurgården

Det finns en hel del saker att titta på när du besöker ön och stadsdelen Djurgården. Nöjesfältet Gröna Lund är en populär turistattraktion liksom Skansen. Vasamuseet och Nordiska museet ligger också belägna på Djurgården. Gröna Lund kallas i folkmun Grönan och har funnits länge, det blev tivoli på 1880-talet. Dock har Gröna Lund mycket mer än åkattraktioner att bjuda på, det finns även teater och scener. Stora namn som Kiss, Lady Gaga och Europe har uppträtt på stora scenen på Grönan. Gröna Lund lockar många besökare varje år med sina åkattraktioner för både barn och vuxna. De öppnar helgen före Valborg och har sedan öppet till slutet av september, så du har gott om tid på dig att besöka nöjesfältet.

Grundandet av friluftsmuseet Skansen

Skansen invigdes så tidigt som 1891 och grundades av Artur Hazelius. Från början var Skansen och Nordiska museet samma institution men 1963 blev Skansen en egen stiftelse. Från början var Skansen betydligt mindre än vad det är idag och innehade bara Skansenberget och marken runt omkring. Idag har Skansen ett område som är cirka 30 hektar stort. Redan vid sitt öppnande hade Skansen en del djur, till exempel renar, gäss och två getter. Djurbeståndet har utökats mycket sedan dess och började utökas redan under sina första år. Skansen började inte räknas som djurpark förrän år 1924 när aphuset byggdes, vilket nu är Skansen-Akvariet. Tidigare har Skansen även haft elefanter men detta avvecklades på 1990-talet.

Djuren på Skansen

I dagsläget finns mest nordiska djur på Skansen, både vilda och lantraser. Det är riktigt intressant att se brunbjörnarna leka och busa på sitt riktigt stora utrymme. Det finns andra rovdjur som lodjur, järv och givetvis varg att titta på också. Det finns även älgar, vildsvin och uttrar att titta på. På 1920-talet var Skansen med och förhindrade utdöendet av visenten och det är därför Skansens paraddjur. Det finns också ponnys och får och andra bondgårdsdjur. Skansen-Akvariet är ett privatägt tropikhus som ligger på Skansens område men där du betalar separat inträde för att besöka det. Där finns ormar, lemurer, primater och krokodiler. Där finns både regnskogsmiljöer och akvarium och det är värt ett besök.

Byggnader på Skansen

Skansen har många gamla byggnader från de flesta av Sveriges landskap. Det är välbevarade byggnader som har ett stort kulturhistoriskt värde. Det är gårdar och stugor som placerats i de väderstreck deras landskap ligger i. Du kan till exempel ta en titt på Moragården från mitten av 1700-talet och Delsbogården från cirka 1850. Skansen har även ett stadskvarter som ser ut som en medelstor stad på 1800-talet med butiker, verkstäder, bostäder med mera. På somrarna kan du uppleva en riktig gammal marknad där du kan köpa diverse sötsaker och annat. Skansen är verkligen en upplevelse som passar både gammal som ung med sina djur, sitt historiska värde och mysiga caféer. Missa inte denna pärla när du besöker Stockholm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *