Byggt efter franska förebilder

Drottningholms slott ligger i Ekerö kommun, väster om Stockholm. Det är ett otroligt vackert och välbevarat slott med anor från 1600-talet och en arkitektur som väl representerar den kungliga arkitektur som gällde vid den tiden. Faktum är att slottet är i så fint skick att det har blivit upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Drottningholm byggdes av Nicodemus Tessin den äldre. Han hade sina förebilder inom den franska arkitekturen och fick i uppdrag av Hedvig Eleonora (1636 – 1715) att uppföra Drottningholm. Hedvig Eleonora, som kröntes till drottning 1654, är en av flera kungligheter som har satt sin prägel på Drottningholms slott. 1981 flyttade nuvarande kung och drottning in och än idag har de delar av slottet som permanentbostad. Större delen av slottet är dock öppen för besökare.

Att ta sig ut till Drottningholm är verkligen att rekommendera för den som besöker eller bor i Stockholm. Det är en historisk miljö och tillsammans med den fantastiska parken och slottsteatern bjuds man verkligen på en unik upplevelse. Det är enkelt att ta sig hit, med tunnelbana åker man till Brommaplan, därefter går det anknytningsbuss hela vägen till Drottningholm. Att ta sig ut till ön med någon av de utflyktsbåtar som går från Stadshuskajen i centrala Stockholm är dock att rekommendera. Det blir en del i upplevelsen att åka med något av de historiska fartygen, som tar cirka en timme och erbjuder både kafeteria och restauranger ombord. För att inte tala om en hänförande utsikt och vacker natur!

Upplev fartygen som tar dig till Drottningholm

Kliv ombord på något av de historiska fartygen S/S Drottningholm (ångbåt), M/S Angantyr eller M/S Prins Carl Philip och tag plats på däck alternativt i restaurangen som finns ombord. Passa på att njuta av lunch, middag eller en fika i kafeterian. Då det är cirka en timmes båtfärd hinner du även med att njuta av de härliga omgivningarna från soldäck, eller vila dig en stund i något av alla sköna säten och små kryp-in som finns inne på fartygen. Det kan vara bra att tänka på är att fartygen generellt är utrustade med höga trösklar och branta trappor. Ombord på fartygen går det att äta julbuffé under december månad. Det går också att hyra dem för privat bruk eller för olika företagsevenemang.

Den vackra slottsparken

Drottningholms slottsträdgård består av flera områden och byggnader. Här ligger bland annat Teaterboden, Slottscaféet, Engelska parken, Barockträdgården, Kina Slott och Museum de Vries. På området finns även besöksinformation samt toaletter, parkering och busshållplats. Det är mycket tack vare drottning Hedvig Eleonora och Nicodemus Tessin den äldre som vi nu kan njuta av den franskinspirerade lustträdgården som finns i anslutning till slottsbyggnaden. 1681 avled dock Nicodemus Tessin den äldre och arbetet med trädgården togs över av sonen (Nicodemus Tessin den yngre). Arbetet börjades med de lindalléer som finns längs med Barockträdgårdens långsidor, ett arbete som tog 40 år att slutföra. Sedan fortsattes det med Broderiparterren som till en början hade en inramning av buxbom samt färgat grus men som idag är ersatt med svart hyperit och tegelkross.

Fler historiska inslag i parken

Statyerna som står i Barockträdgården i slottsparken är tillverkade av brons och hämtades hem som krigsbyten från Prag och Fredriksborg. De är signerade Adriaen de Vries, en nederländsk skulptör som levde mellan 1556–1626. Det var Carl Fredrik Adelcrantz som påbörjade arbetet med den Engelska parken, som har flera vatteninslag i form av dammar, kanaler och öar. Adelcrantz hämtade sin inspiration från Ryssland men när landskapsarkitekten Fredrik Magnus Piper tog över arbetet var det utifrån ritningar av Petit Trianon (ett lustslott) från slottet Versailles utanför Île-de-France i Paris. Dammarna behölls med tanke på det estetiska värde de tillför parken men också för att få en naturlig plats att samla dräneringsvattnet som kom från Barockträdgården.

Inne på slottet

Drottningholms slott har som många andra historiska byggnader eldhärjats. Slottet brann ner till grunden efter jul år 1661 och har sedan dess varsamt renoverats och restaurerats genom årens lopp. Insidan bjuder bland annat på fantastisk rokokostil och många historiska inslag som inte minst drottning Hedvig Eleonora har bidragit till, även Lovisa Ulrika, som tog slottet in i 1700-talet och den (då) moderna tiden. Slottets olika kungligheter har självklart satt sin prägel på inredningen allt eftersom stilen och modet förändrades men det är de två nämnda som tillsammans med Gustav III har bidragit mest till slottets fantastiska representationsvåning. Det överdådiga, påkostade trapphuset stod dock Nicodemus Tessin den äldre för, med sidenklädda väggar, stilrena träpaneler i vitt och guld samt ett antal fasta ornament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *